Safran Hakkında
Safran, dünyanın en pahalı baharatı olması ve geniş bir kullanım alanının bulunması nedeniyle sahip olduğu renk, tat ve aroma verici özel kimyasal bileşikleri üzerinde çok yoğun çalışmalar yapılmakta olan bir kültür bitkisidir. Safran; stigmasında, zengin bir şekilde, safran rengini veren crocin, aromasını ve tadını veren safranal ve picrocrocin maddeleri içerir. Safran; güçlü bir renklendirici, nahif bir aromatik baharat, kozmetikte hoş kokulu, zengin bir antioksidan ve güçlü bir afrodizyak etkili kaynak olmakla beraber aynı zamanda tıbbi tedavide de çok yönlü kullabılmaktadır.
Safran, yöresel yemeklerde yaygın olarak tüketildiği gibi, geleneksel halk hekimliğinde de yararlanılan bir bitkidir. Son zamanlarda, kanser tedavisi amacıyla ilaç sanayiinde kullanılması, bitkinin önemini daha da arttırmıştır. Safran, tarihsel olarak akdeniz ülkelerinde mutfaklarında çok yaygın olarak tüketilmektedir.
Yukarıda Prof. Dr. Hüseyin KOÇ tarafında "Safran Yetiştiriciği" adlı kitabında yazmış olduğu önsözü okudunuz. Safranla ilgili daha pek çok bilgiyi arama motorları vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.
Safranbolu'da Safran Yetiştiriciliği
Safranbolu Safranını satmamızdaki amacımız, Türkiye'de üretimi durma noktasına gelmiş Safranbolu'ya adını veren kalite düzeyi Dünya piyasasındakileri geride bırakmış nadide bir bitkinin, üreticilerini ayakta tutabilmek ve ithal ettiğimiz bu ürünü artık ihraç edebilecek bir konuma getirmektir.
Safranbolu'lu safran üreticileri zor durumdadır. Davutobasında üretimi, pazar bulunamamsından dolayı neredeyse durma noktasına gelmiş ve şu anda safranımız kaybolmasın diye 100 metrekare bir alanda nesli korunmaktadır.
Çevre köylerde yetiştirilme çabaları artmış fakat onlarda pazar sıkıntısı çekmektedir.
Yerli Malımıza Sahip Çıkmalıyız
- Hayatınızda belkide hiç tatmadığınız bu safran bitkisine 1g dahi olsa alıp sağlığınız için tüketiniz ve tarifsiz tadına bakma şansını elde edin.
- 10g lık bir safran size 1 yıl yeteceğini biliyormuydunuz?
- Çayını yapmak için öyle bir kaşığa da gerek yoktur. 3 adet iplik (stigma) sıcak suyla, size; içeriğiyle sağlık, kokusuylada mutluluk verecektir.
- Alım miktarları arttıkça fiyatının düştüğünü göreceksiniz.
- Arkadaşlarınızla birleşip daha fazla alarak ekonomide yapabilirsiniz.
- Akşam yemeğinde eşinize yemekte, safranlı hiç tatmadığı lezzetli yemekler yapmaktada sizin elinizde.
Neden Kırmızı Safran
Safran'nın kıymetli bölümünün kırmızı stigma olduğu anlaşıldığı bilimsel yöntemlerle ispatlandıktan sonra dünya piyasası safran kabulünü bu yönde değiştirmiştir. Dünyada safranın içine safran dışında bir maddenin katılması veya üretim aşamasında bulaştırılması tağşiş (ticari değeri düşük/değersiz madde karıştırmak) olarak isimlendirilir.